1) Konutlarda; pencerelerde, aydınlıklarda, oda bölmelerinde, paravanlarda, duvar panolarında, abajurlarda ve kapılarda yer almaktadır.
2) Fabrikalarda; hizmet binalarında, dinlenme-eğlenme tesislerinde, yemek-oyun salonlarında, yönetici, müdür odalarında yer almaktadır.
3) Otellerde; dış mekan ve aydınlatma panolarında, giriş kapılarında, lobilerde, banyo, yemek, eğlence salonlarında, odaların aydınlatma elemanlarında paravanlarda kullanılmıştır.
4) Ayrıca cami, eğlence yerleri, spor salonları, devlet kurum ve dairelerinde, okullarda, sanat galerilerinde istasyon bekleme salonları gibi yerlerde kullanılmaktadır.
Anadolu uygarlıklarından elde edilen cam işçiliğinin en seçkin örnekleri günümüzde "cam"ın tarihi gelişimi konusuna ışık tutmaktadır. Çeşitli model ve formlarda vitray, Selçuklular
döneminde geliştirilmiştir.
Osmanlı İmparatorluğu döneminde İstanbul'un fethiyle camcılığın
merkezi bu kent olmuştur. Çeşm-i bülbül, Beykoz işi bu dönemden günümüze ulaşabilen tekniklerden
bazılarıdır.
Anadolu'da camın ilk kez gözboncuğu olarak üretimi İzmir-Görece köyündeki ustalar tarafından gerçekleştirilmiştir. Anadolu'nun her tarafında temelinde nazar inancı olan cam boncukları
görmek mümkündür.
Nazarlık yoluyla canlı veya nesneye yönelen bakışların dikkatinin başka bir
nesneye yöneleceğine inanılır. Bu nedenle nazar boncuğundan yapılan nazarlıklar canlının veya
nesnenin görünen bir yerine takılır.
.
Vitray aslen antik dönem Doğu Akdenizi’nden geliyor. O dönemde yapılan kalın ve küçük boyuttaki camlar, mermerler, bronzlar ve küçük cam parçaları ile bu sanat ortaya çıkar.
Ancak, en eski boyalı Vitray örnekleri
9. ve 10. yüzyıllarda bulunmuştur. Avrupa’da Vitray’lar en yoğun gotik dönem eserlerinde, katedrallerde, saraylarda, büyük konaklarda görülür.
12. yüzyılda Avrupa mimaride Roma
stili yerine Gotik tarz egemen olmuş.
Bu yeni mimaride geniş pencere boşlukları bulunduğundan bu pencereleri örtmek için renkli cam paneller kullanılmaya başlanır.
Firmamız Nüans vitray adı altında 1990 yılında Galata Kulesi Semti’nde, vitray ve cam dekorasyon, vitray aydınlatma ürünlerinin imalatıyla başlamıştır. Çeşitli dekorasyon fuarlarına katılan firmamız yapılan ürünleri daha iyi teşhir edebilmek, vitray sanatını daha geniş kitlelere sergilemek amacıyla 1998 yılında Kasımpaşa semtinde bir showroom açmıştır.
2002 yılında Galata Kulesi’ndeki atölyeyi tasfiye edip, Kasımpaşa’daki showroom ile birleşmiştir. Çalışmalarımıza halen burada devam etmekteyiz.
Titizlikle üretilen çalışmalar,mimari projeler kapsamında ortaya çıkmaktadır. Müşterilerimizin gerek isteği doğrultusu gerekse bizlerin 20 yılı aşkın tecrübemizle yapılan doğaçlamayla ortaya çıkan işlerde gözükmektedir. Bu ayrıntı dikkatle inceleyeceğiniz referanslarımızda ve fotoğraflarımızda mevcuttur.
Çalışmasını yapmış olduğumuz alanlar:
1) Vitray tiffany ve kurşunlu, boyama çalışmaları.
2) Ayna ve cam üzeri-arkası renkli ve renksiz her türlü desen çalışmaları.
3) Ayna ve cam yüzeyine asit ile indirme çalışmaları.
4) Çeşitli avize,abajur tiffany ve kurşun sisteminde üretim çalışmaları.
5) Füzyon,çökertme cam ve alçı vitray çalışmaları.
6) Her türlü sanatsal ayna ve cam dekorasyon çalışmaları.
Bu çalışmalar kullanım amacına göre mekana,tarza,ışığa özel yada tüzel kişlere göre farklılık göstermektedir.
Genellikle vitray denildiği zaman çok renkli ve iddalı bir görüntüler akla gelir.Yaptığımız çalışmalarda bu klasik görüşün aksine çok modern ve asil görüntülü çalışmalarımız mevcuttur.
Bu ayrıcalıkları çeşitli kristal,bizoteli camlardan,cam boncuklarından, swarovski taşlardan, kaliteleri ve görüntüleri sürekli yenilenen ithal renkli ve renksiz vitray için sanatı için üretilen camlardan faydalanmaktayız.Ayrıca çeşitli özel işlerde kullanılmak üzere denizlerden bizzat toplanan değişik deniz kabuklarındanda çok farklı eserlerimizde kullanmaktayız.
Firmamızın önemli misyonları arasında olan uygulanan projeleri, taahüt edilen zamanda teslim etmeye titizlilkle özen gösterilir.
Kişi memnuniyeti ve kaliteden ödün vermemek daima ilklerimiz arasındadır.
Ayrıca eğitimini alıp, saygıyla andığımız rahmetli ressam Fahrettin BAYKAL ‘ın da yetişmemiz açısından katkıları çok büyüktür. Saygıyla anıyoruz.
ZAİM ŞENGÜN
The glass used in stained glass is colored in the manufacturing process by the addition of salts that cause it to take on particular colors. Then the glass is made into sheets, from which individual pieces can be cut with glass cutting tools. The glass sheets can be made in a variety of textures, and the uneven or pebbly surface of some stained glass sheets gives the resultant picture a jeweled look when light passes through it.
Although stained glass windows, whether for church or home, are the most common form of stained glass artwork, it is also used for decorator features. The famous lamps of Louis Tiffany are examples of stained glass artworks that are much admired and imitated today. Tiffany added opaque or milky glass to the stained glass palette, which greatly increased the effects that could be achieved. Today, stained glass art is a popular hobby, and many people enjoy cutting and fitting together pieces of colored glass to form attractive pictures both large and small. When a piece of stained glass art is small and meant to be displayed in the window where it catches the sun, it is often called a suncatcher.